Ορθοπαιδικό Τμήμα

Το Ορθοπαιδικό Τμήμα βρίσκεται στον 3ο όροφο της νέας πτέρυγας και διαθέτει ανεπτυγμένες 21 κλίνες.


Ιατρικό Προσωπικό

Διευθυντής του τμήματος είναι ο κ. Σωτήριος Αδρακτάς

Mε βαθμό Διευθυντή υπηρετούν οι κ. Λάμπρος Καλύβας και κ.Αλεξανδρόπουλος Χρήστος.

Επικουρικοί ιατροί είναι οι κ. Αδαμόπουλος Παναγιώτης και κ. Τζούρος Χρυσόστομος.

Στο Ορθοπεδικό Τμήμα προβλέπονται 3 θέσεις ειδικευόμενων και ο παρεχόμενος χρόνος ειδίκευσης είναι 2 έτη.


Σύντομη καταγραφη του έργου της ορθοπεδικής κλινικής

Η κλινική διαθέτει 21 κλίνες και υποβοηθητικά μηχανήματα φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης. Οι ασθενείς ακολουθούν πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Η κλινική επίσης διαθέτει στο χώρο του χειρουργείου από συστάσεώς της εξοπλισμό ειδικών εργαλείων (τρυπάνια, πριόνια, ίσχαιμους επιδέσμους) και συλλογές -σετ- ορθοπεδικών υλικών (σετ από πλάκες βίδες ήλους αξιόλογων οίκων του εξωτερικού, κυρίως Α.Ο. SYNTHES)

Διακρίνεται για το εξαιρετικά έμπειρο και επιστημονικά καταρτισμένο ιατρικό νοσηλευτικό και φυσικοθεραπευτικό προσωπικό.

Στην Ορθοπεδική κλινική του Γ. Ν. Κορίνθου, νοσηλεύτηκε μεγάλος αριθμός ασθενών με πληθώρα ορθοπεδικών προβλημάτων. Η πλειοψηφία των ασθενών αυτών αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά και οι λοιποί συντηρητικά. Όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην ορθοπεδική κλινική εισήχθησαν είτε ως επείγοντα περιστατικά (θερμά) εκ του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου καθώς και ως προγραμματισμένες εισαγωγές (ψυχρά) μέσω των τακτικών εξωτερικών ιατρειών του νοσοκομείου.

Η κλινική χορηγεί τα δυο πρώτα χρόνια ειδικότητας στην ορθοπεδική χειρουργική.

Οι δράσεις της Κλινικής αναλύονται:

Τακτικό Ορθοπεδικό ιατρείο εκ των τηρουμένων στοιχείων εξετάζονται περίπου 5.200 ασθενείς το χρόνο.

2. Χειρουργεία αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά της ορθοπεδικής χειρουργικής και τραυματολογίας πλην των βαρέων τραυματισμών σπονδυλικής στήλης και λεκάνης που διακομίζονται μετά την σταθεροποίησή τους.

Κατά το έτος 2011 αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά 684 ασθενείς και από αυτούς 267 με μεγάλες και 72 με βαριές χειρουργικές επεμβάσεις.

Κατά το έτος 2012 αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά 552 ασθενείς. Εξ αυτών οι 191 ήταν μεγάλες και οι 104 βαριές χειρουργικές επεμβάσεις

3. Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.)

περισσότεροι του 50% των ασθενών που προσέρχονται στο χειρουργικό ΤΕΠ αντιμετωπίζονται από τους ιατρούς της Ορθοπεδικής κλινικής.

Ορθοπεδική κλινική νοσηλεύονται ασθενείς με τραυματισμούς και κακώσεις μυοσκελετικού συνέπειες συνήθως τροχαίων ή εργατικών ατυχημάτων, σοβαρό ποσοστό καταγμάτων ηλικιωμένων καθώς και περιστατικά της ορθοπεδικής παθολογίας. Επίσης, παρακολουθείται και ικανός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές με ιδιαίτερη επιβάρυνση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το νοσηλευτικό προσωπικό με υψηλή κατάρτιση και τεχνογνωσία, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών νοσηλείας με επίκεντρο την άμεση αναγνώριση των αναγκών του κάθε ασθενή, ανάλογα με την προσωπικότητα, τα ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του (αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα νοσηλεύεται μεγάλος αριθμός ασθενών από ευπαθείς ομάδες, αλλοδαποί, μετανάστες, άτομα τρίτης ηλικίας, με ανύπαρκτο οικογενειακό περιβάλλον, κλπ), καθώς επίσης τη δημιουργία ενός οικείου κλίματος φροντίδας, συνεργάζεται αρμονικά με τους ιατρούς της κλινικής, με αποτέλεσμα την ολοκληρωμένη και ασφαλή περίθαλψη των ασθενών.

Η παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα στοχεύει στην προαγωγή, διατήρηση, και αποκατάσταση της υγείας των νοσηλευόμενων ασθενών και πιο συγκεκριμένα:

1. Στην αξιολόγηση των αναγκών των ασθενών, τον προγραμματισμό και την εφαρμογή της φροντίδας, θέτοντας και αναθεωρώντας στόχους σε συνεργασία με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας (ιατρούς, φυσιοθεραπευτές κ.α), τους ασθενείς και τους οικείους τους.

2. Προεγχειρητικά: Βασικές και εξειδικευμένες νοσηλευτικές πράξεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες και την κατάσταση του ασθενή και το αντίστοιχο θεραπευτικό πλαίσιο, προετοιμασία των ασθενών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, σταθεροποίηση αναπνευστικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας, έλεγχος και πρόληψη φλεγμονών και λοιμώξεων, εφαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής, υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών.

3. Μετεγχειρητικά: Σταθεροποίηση ζωτικών λειτουργιών, προαγωγή αποκατάστασης της συνέχειας του οστού, πρόληψη βλάβης νεύρων και αγγείων, μείωση πόνου, εξασφάλιση φροντίδας χειρουργικών τραυμάτων, πρόληψη μετεγχειρητικών επιπλοκών και επιπλοκών από την ακινησία, διατήρηση επαρκούς θρέψης και ενυδάτωσης, προετοιμασία του ασθενή για έγερση.

4. Συμμετοχή στην αποκατάσταση της υγείας των χειρουργημένων ή μη ασθενών, προαγωγή αυτοφροντίδας και λειτουργικότητας, πρόληψη φυσικής, ψυχολογικής και κοινωνικής εξάρτησης, επικοινωνία με την οικογένεια των ασθενών, κάλυψη ψυχολογικών αναγκών του ασθενούς, εκπαίδευση των ίδιων και των οικείων τους σε θέματα φροντίδας υγείας.

5. Οργάνωση και συντονισμός διαδικασιών εξόδου από το Νοσοκομείο προς την οικία ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.


Εκπαιδευτικό Έργο

1. Εκπαίδευση των ασκούμενων νοσηλευτών στην κλινική.

2. Συμμετοχή σε ερευνητικές εργασίες, παρουσίαση εργασιών σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε επιστημονικά έντυπα, συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες , εκπαιδευτικά σεμινάρια.


Πίνακας: Σύντομη παράθεση βασικών στοιχείων της Ορθοπεδικής Κλινικής των ετών 2014,2015 και 2016

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Αριθμός Οργανικών Κλινών

20

Αριθμός Ανεπτυγμένων Κλινών

21

2014

2015

2016

Αριθμός Εισαγωγών

675

693

502

Αριθμός Νοσηλευθέντων

862

849

523

Μέση Διάρκεια Νοσηλείας

5.97

5.59

5.48

% Κάλυψη Κλινών

52.59

50.57

37.36


Τακτικά ιατρεία Ορθοπαιδικού Τμήματος

Ορθοπαιδικό Ε.Ι : Οι εξετάσεις καλύπτουν όλο το φάσμα ορθοπαιδικής και τραυματιολογίας.

Δείτε το πρόγραμμα των Εξ. Ιατρείων εδώ


Χορηγείται δύο χρόνια ειδικότητας και πραγματοποιείται εκπαίδευση φυσικοθεραπευτών-φοιτητών. Το θεραπευτικό έργο καλύπτει όλο το φάσμα ορθοπαιδικής και τραυματιολογίας πλην χειρουργικής παίδων και ΣΣ. Υπάρχει ενεργητική παρουσία σε όλα τα ελληνικά και πολλά διεθνή συνέδρια.

Eπικοινωνία

  • Τηλ. : 27413 - 61361
  • Προϊσταμένη : 27413 - 61360
  • Εξωτερικό Ιατρείο : 27413 - 61580
  • Ε mail :ortho@hospkorinthos.gr