To Προφίλ του Νοσοκομείου

Το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου βρίσκεται στη Λεωφόρο Αθηνών 53, στο Δήμο Κορινθίων, Νομού Κορινθίας. Το Νοσοκομείο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Η πρόσβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί από το κέντρο της πόλης, με ΚΤΕΛ με τακτικά δρομολόγια. Η πρόσβαση με Ι.Χ. αυτοκίνητο στο νοσοκομείο είναι σχετικά εύκολη. Παρότι η μορφολογία της Περιφέρειας χαρακτηρίζεται από μεγάλους ορεινούς όγκους (το 50,1% της έκτασης της), αυτοί καταλαμβάνουν κυρίως το κεντρικό τμήμα της Πελοποννήσου, χωρίς να παρουσιάζονται σημαντικές συγκοινωνιακές δυσχέρειες στην άμεση περιοχή ευθύνης του Νοσοκομείου. Άλλωστε, η περιοχή της Κορινθίας συγκεντρώνει ίσως το μεγαλύτερο πεδινό τμήμα της Περιφέρειας, ενώ το οδικό δίκτυο κρίνεται εξαιρετικό.


Η περιοχή ευθύνης του νοσοκομείου δεν μπορεί να οριστεί απόλυτα αφού, είναι δυνατό να νοσηλευθούν ασθενείς από οποιαδήποτε περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το νοσοκομείο εξυπηρετεί κυρίως κατοίκους του Νομού Κορινθίας, ο οποίος θα μπορούσε να ορισθεί και ως πληθυσμός ευθύνης του Νοσοκομείου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απουσιάζουν περιστατικά από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στον πληθυσμό ευθύνης θα πρέπει να συμπεριληφθεί επίσης και ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι κυρίως βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής αλλοδαπών στην πόλη της Κορίνθου.


Ένα από τα σημαντικότερα ίσως προβλήματα του Νομού Κορινθίας και ειδικότερα της άμεσης περιοχής ευθύνης του Νοσοκομείου είναι η ύπαρξη πολλών τροχαίων ατυχημάτων. Ειδικότερα, ο Νομός Κορινθίας είναι ένας από τους νομούς της Ελλάδας με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Παρότι την τελευταία τριετία τα τροχαία ατυχήματα στο Νομό παρουσιάζουν ύφεση, ο Νομός Κορινθίας κατατάσσεται μέσα στην πρώτη πεντάδα, από το σύνολο των νομών της χώρας, με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο οδικό δίκτυο που διασχίζει το Νομό καθώς και στο μεγάλο αριθμό οχημάτων που κυκλοφορούν. Τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα σημειώνονται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και κατά την περίοδο του Πάσχα. Όλα αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στη λειτουργία του Νοσοκομείου, το οποίο είναι το μοναδικό στο Νομό για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Η χωροθέτηση του Νοσοκομείου κοντά σε εθνικούς δρόμους, η μοναδικότητά του σε επίπεδο νομού, καθώς και η πληθώρα επισκεπτών που δέχεται η περιοχή τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τους θερινούς μήνες έχουν σαν αποτέλεσμα, το Νοσοκομείο να εξυπηρετεί πολλά έκτακτα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων, με άμεσο αποτέλεσμα την συμφόρηση των ΤΕΠ, κυρίως για χειρουργικά και ορθοπεδικά περιστατικά. Η λειτουργία των ΤΕΠ στο Γ. Ν. Κορίνθου, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2002 και είναι 24ωρης καθημερινής εφημερίας.


Οι περιβαλλοντολογικές παράμετροι της περιοχής ευθύνης του νοσοκομείου (ατμοσφαιρική ρύπανση, ποιότητα πόσιμου νερού, θαλάσσια ρύπανση, ηχητική ρύπανση, απορρίμματα κλπ), είναι κρίσιμοι παράγοντες επηρεασμού του επιπέδου υγείας του πληθυσμού και της ποιότητας ζωής. Για τον Νομό Κορινθίας, θετικό γεγονός αποτελεί ότι οι περιβαλλοντικές παράμετροι είναι ιδιαίτερα λίγοι. Συγκεκριμένα, λόγω της βιομηχανικής ζώνης κατά μήκος της περιοχής των Αγίων Θεοδώρων και της Ισθμίας επιβαρύνεται κατά κάποιο τρόπο η ατμόσφαιρα, χωρίς όμως να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Παράλληλα, η χρόνια έκθεση και χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων στις αγροτικές εργασίες προκαλούν την εμφάνιση νεοπλασμάτων στο αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, η ύπαρξη αμιάντου σε σωλήνες ύδρευσης αποτελεί αιτία για πολλές κακοήθειες στο πεπτικό σύστημα. Τέλος, οι κλιματολογικές συνθήκες επιβαρύνονται λόγω του υγρού κλίματος της περιοχής. Η υγρασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος καθώς και ποικίλλων νόσων πνευμονικής κυκλοφορίας.


Το Γ. Ν. Κορίνθου διαθέτει πληθώρα τμημάτων (παθολογικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό, χειρουργικό, ορθοπεδικό, οδοντιατρικό, ουρολογικό, οφθαλμολογικό, ΩΡΛ, γυναικολογικό – μαιευτικό, αναισθησιολογικό, μικροβιολογικό – βιοχημικό, αιματολογικό, αιμοδοσία, ακτινοδιαγνωστικό, παθολογο-ανατομικό, κυτταρολογικό, φαρμακευτικό), παρέχοντας εκτενείς και ποικίλες υπηρεσίας υγείας. Στους τομείς λειτουργούν Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία με τις ειδικότητες των ιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο.> Κάποια από τα τμήματα του Γ. Ν. Κορίνθου (π.χ. Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, Οφθαλμολογικό) προσελκύουν περιστατικά και από κοντινούς νομούς.


Το Νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί σχετικά μεγάλο αριθμό ασθενών. Επίσης, στα ιατρικά τμήματα του Νοσοκομείου προβλέπονται θέσεις ειδικευόμενων ιατρών, με ανάλογο χρόνο ειδίκευσης, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση επιστημονικού προσωπικού. Επιπλέον, η εγκατάσταση των νέων πληροφοριακών συστημάτων του Νοσοκομείου διευκολύνει την οργάνωση, τη λειτουργία και την αναλυτική παρακολούθηση των εργασιών κάθε τμήματος, αλλά και του Νοσοκομείου στο σύνολό του.